29-01-06

Of toch maar niet gaan joggen?

Misschien vandaar mijn longprobleempje? Ik moet de laatste dagen ook verdacht veel niezen... Ook door dat fijn stof? Misschien hou ik me dan beter bezig met het uitkuisen van de koelkast, was in machien steken, afwas doen...

 

Luchtkwaliteit ondermaats komende dagen (Nieuwsblad vandaag)

In verschillende meetstations in het land zijn hoge concentraties fijn stof opgetekend. Op een schaal van 1 (zeer goed) tot 10 (zeer slecht) varieerde de luchtkwaliteitsindex zaterdag al van 7 (ondermaats) in Brussel tot 8 (slecht) in Antwerpen, Gent en Luik en zelfs 9 (zeer slecht) in Charleroi.

Vrijdag varieerde de index tussen 7 en 8. Ook voor de komende dagen waarschuwt de Cel voor het Leefmilieu voor aanhoudend verhoogde luchtverontreiniging.

,,Een hogedrukgebied met centrum over het noorden van de Britse Eilanden stuurt koude, droge en stabiele continentale lucht naar onze streken", luidt het bij de Leefmilieucel. ,,Hierdoor wordt (sterk) vervuilde lucht aangevoerd vanuit Oost-Europa die samen met de lokaal geproduceerde vervuiling ook de volgende dagen zal zorgen voor een ondermaatse luchtkwaliteit".

Fysieke inspanningen worden afgeraden

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (jonge kinderen, ouderen, personen met rokerslong, personen met hart- en vaatziekte) doen best geen fysieke inspanningen. Men kan bij deze wintersmog beter ook niet gaan joggen.

Maar ook binnenshuis kunnen concentraties van fijn stof hoog oplopen, precies omdat ze zo klein zijn en overal binnendringen.

14:07 Gepost door Liza | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Niet allen het stof maar ook die felle kou zijn niet zo best om te gaan joggen.

Meestal als je in erg koude gebieden bent raden ze aan om steeds een sjaal of zo voor je mond te nemen zodat de ijskoude lucht niet rechtstreeks in je luchtwegen terecht zou komen.

En joggen met een sjaal voor je mond ? Dat is ook niet alles hé.

Gepost door: ms | 29-01-06

Merci ms'ke ... om mijn luiheid te helpen rechtvaardigen! Maar 'k heb echt geen goeie uitvlucht om niet af te wassen en geen afval te sorteren en geen was in het wasmachien te steken en... en... en... misschien moet ik hier dan maar binnen wat sit-ups op een moussen matje doen ofzo...

Gepost door: liza | 29-01-06

och ja ik maak er allemaal geen probleem van... Ik ga buiten wanneer ik wil...Tijdens de zomer zou het dan wss ook iets zijn, want dan zit er mss teveel ozon in de lucht...Dus, hup met de geit ;o)

Gepost door: Anne | 29-01-06

ewel verdoeme! ik ging just beginnen kuisen!
nu ja wat aftoffen kan geen kwaad! hier met de stofvod!

Gepost door: lord cms | 29-01-06

ik ben ... net een km of 4 gaan lopen langs het water en het was zalig ...

Gepost door: promske | 29-01-06

Verdikke 'k Heb graag veel reacties hè, maar vandaag toch liever reacties als die van ms'ke dan die van Promske en Anne en Lordje... Luie doos die ik ben... toch maar uitvluchten zoeken en aan de computer blijven zitten...

Gepost door: liza | 29-01-06

da's ni plezant hé ik deed het eigenlijk gewoon om te plagen ;o)

Gepost door: Anne | 29-01-06

De commentaren zijn gesloten.