27-10-06

Gekken!

Vanochtend noodgedwongen met de auto naar het werk. Ik moet vanavond naar Gent, en denk daar later te blijven dan kwart voor tien, het uur van de laatste trein terug. Mijn vertrekuur was hetzelfde als wanneer ik de trein neem. Met wat geluk heb je op dat uur niet te veel file en lukt de rit in drie kwartiertjes of een uur.

 

Maar met wat pech sta je in Holsbeek al zo goed als stil. En als er dan een accident gebeurt op die leuke aansluiting van de E314 op de E40 sta je zeker stil. Enfin, stil is veel gezegd. Je kruipt aan 15 km/u voort, omsingeld door vertegenwoordigers, net in pak en das gestoken. Standaard komen ze in een break, of het nu een BMW, Mercedes, Toyota of Citroën is. Af en toe zit er ook eentje in een SUV (en die komen dan weer standaard zonder pinkers). Iedereen zit een beetje rond zich te kijken. Voor ons een onmetelijk lint van rode lichten. De verkoper met het lichtblauwe hemd in de lichtgrijze metallic stationwagon naast me kijkt me aan.

 

De radio zingt: “… we’re one but we’re not the same…”

 

Van secretaresse tot directeur, allemaal gelijk voor de wet van de file, wie of wat je ook bent.

 

Na zo’n twee uur aanschuiven bereik ik eindelijk de tunnels van Brussel. Na het vagevuur van het Schumanrondpunt doemt de hel van de Wetstraat weer voor me op. Ik blijf te lang op de rechterrijstrook, en zie me op het eind gedwongen naar rechts te draaien, terwijl ik eigenlijk rechtdoor moest. Ik had gegokt dat zowel ‘rechtdoor’ als ‘naar rechts’ nog opties waren aan het eind van de strook. Die pijlen ‘verplicht naar rechts’ staan er ook hooguit tien meter voor het kruispunt. Kunnen ze die daar niet een paar honderd meter vroeger in de straat verven?  

 

Ik duik een paar tunnels in, Hermine van de GPS wordt gek. ‘k Moet ergens van die ring af voor ik aan de basiliek van Koekelberg kom, want die zie ik in de verte al opduiken.

 

De radio zingt: “… vraag me niet … waar de weg is … want iedereen … is de weg kwijt…”

 

Wonder boven wonder geraak ik zonder GPS op een plekje waar ik mijn weg een beetje ken. Het Rogierplein. Op een of andere manier geraak ik, na wat gewring op dat vals rond punt van de ‘Noord Ruimte/Espace Nord’ (wat een vreemde naam), op het Brouckèreplein. Dit is een goeie oefening in rijden in de stad. Zes auto’s staan voor me aan het rode licht om naar links af te slaan. Vier rode lichten en vele lange minuten later zit ik eindelijk in de laatste rechte lijn naar kantoor.

 

De radio zingt: “… it’s been seven hours and fifteen days…”

 

Nee, zo lang ben ik niet onderweg geweest. Maar toch een mooie twee uur en half, in plaats van het ‘normale’ kleine uurtje. Zonder mijn ‘omweggetje’ was het nog twee uur en tien minuten geweest. Dat belooft voor straks, voor het traject Brussel-Gent aan de vooravond van een vakantie die velen aan de zee zullen willen doorbrengen…

 

’t Zijn gekken die dit elke dag doen. Gekken zeg ik u!

 

Update: en in de namiddag verschijnt dan in de gazet dat er wel meer mensen hun mentale/fysieke gezondheid verliezen in de file... 't Waren die die met hun zessen op elkaar gebotst waren die mij vanmorgen ophielden...

 

E40 afgesloten Haasrode na botsing (Nieuwsblad online 27/10/06)

HAASRODE - De E40-autosnelweg tussen Luik en Brussel is ter hoogte van Haasrode volledig afgesloten na een aanrijding tussen drie vrachtwagens. Een ervan is een tankwagen geladen met een zeer ontvlambaar product, die is lek geslagen.

Het goedje moet volledig overgepompt worden voor de tankwagen kan getakeld worden. Tot zolang blijft de E40 in de richting van Brussel afgesloten. De verkeershinder kan dus nog een heel tijd aanhouden, meldt de verkeerspolitie.

Het verkeer kan de snelweg verlaten via de afrit Haasrode (afrit 23) en de E40 terug oprijden via de oprit. Wie vanuit Luik vertrekt, kan ook de E42 volgen naar Namen en daar de E411 naar Brussel nemen.

Bertem

Het ongeval gebeurde in de staart van een file die veroorzaakt was door een eerder ongeval op de E40, in Bertem. Daar was in de ochtendspits een bestuurder onwel geworden achter het stuur. Hij veroorzaakte een aanrijding tussen zes personenwagens en een vrachtwagen. In Bertem waren drie rijstroken versperd wat een file gaf die tot voorbij Haasrode reikte.

Net toen in Bertem de rijbaan was vrijgemaakt en het verkeer weer op gang kwam, botsten in Haasrode drie vrachtwagens in de staart van de file. De bestuurder van een van de voertuigen raakte zwaargewond en moest door de brandweer bevrijd worden. Hij is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis.

 

Update 2: vanmiddag lag er aan het station een manager/vertegenwoordiger-type in krijtstrepen pak op de grond met een zuurstofmasker op zijn snoet. Volgens mij is er meer stress op weg naar en in onze hoofdstad dan goed voor ons is...

10:01 Gepost door Liza in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

File rijden Helemaal mee eens! Geef mij maar de trein.

Gepost door: yab | 27-10-06

* Djee, klinkt niet als de leuke manier om een dag mee te beginnen. Laat't 'm toch niet kapot maken, zou ik zo zeggen.
:) *

Gepost door: pam | 27-10-06

Ah, dat waart gij dat hier voorbij reed en er zo compleet verloren uitzag. ;-)
Als je niet voor half 7 voorbij Aarschot bent, mag je het vergeten vrees ik van het onder een uur te doen. Anders is het nog te doen.

Gepost door: Young crazy fool | 27-10-06

ha liza! njah wat ik daarnet vergten had te zegegn: als je noodgedwongen naar rechts moet, en je moet eigenlijk naar links, dan moet je doen zoals iedere rodeo-chauffeur in brussel luid toeteren en uw opeens naar links smijten ;-)
tussen twee auto's die bumper aan bumper rijden in...
zonder assertiviteit of eerder agressiviteit sta je stil in brussel ;-)
met alle gevolgen voor je auto van dien natuurlijk...maar goed...

en nog iets wat meot je gaan doen in gent?

Gepost door: lord cms | 27-10-06

Noodgedwongen @cms: Ja, ik wilde dat doen, maar zag nog net op tijd de flik die daar twee meter verder op het kruispunt stond, dus toch maar braaf naar rechts gedraaid.

@wim: 't Afgelopen jaar heb ik het toch een keer of twee gepresteerd om rond tien voor zeven Aarschot te passeren en amper file te hebben. Vandaag was ik ook rond tien voor zeven in Aarschot, maar iets verder hing het dus allemaal vast... Nou ja, dit is echt iets om maar maximum twee keer per jaar te doen hoor, en volgende keer zal ik inderdaad om zes uur de deur achter me dichttrekken dan... Pffff....

Gepost door: liza | 27-10-06

trein of auto... dat onderweg zijn vind ik er altijd teveel aan:-)

Gepost door: zuchtje | 28-10-06

files zwijg me van files. Khad tijdje geleden 8 uren break op mijn werk en dus wilde ik van de gelegenheid gebruik maken om naar Gent te gaan...Het doorgaan was geen probleem, maar op tijd op mijn werk gaan was een ander ding. Ondanks grote snelheidsovertredingen (met godzijdank! geen boetes) kwam ik vijf minuutjes te laat...(collega was al aan het wachten)

Gepost door: soet | 29-10-06

ik zou er ook absoluut het geduld niet voor hebben om elke dag naar Brussel te rijden. Lang leve de trein, of momenteel, langleve het kotleven!

Gepost door: Manlome | 04-11-06

Leve de trein Ben als student nog treinreizigers en als ik elke dag de ellende aanhoor van alle fille-gangers ben ik daar zeer blij om!

nog een geluk dat er zoiets als radio bestaat hé :) het zou anders nogal saai zijn in de auto!

Gepost door: kevin | 10-11-06

De commentaren zijn gesloten.